Ауди А4 - история , развитие, характеристики

Ауди А4 е модел на Ауди от средния клас. А4 е пуснат на пазара през 1994 г. като наследник на Ауди 80. Това е най-продаваният модел на Ауди. Произвежда се в завода на Ауди в Инголщат. Версиите са две - лимузина (ноември 1994 - октомври 2000) и комби - Авант - (януари 1996 - юни 2001) . И двете имат по-спортни и по-мощни варианти - S4 и RS4. Освен това втората генерация Ауди Кабрио се произвежда на базата на втората генерация А4

Външният вид на Ауди А4 е променен из основи спрямо предшественика му Ауди 80. А4 има по-закръглени форми в сравнение с ъгловатите такива на Ауди 80. Преходът между различните части от каросерията е по-плавен. Задните светлини вече не са вградени в багажника, а са част от каросерията. Новите огледала и облата предница също допринасят за новата визия. Разликата в размерите на двата модела е малка, по-значителна е само тази в ширината, която при А4 е по-голяма и това допринася за стабилността по време на движение.

Вътрешността на А4 се отличава с нови дизайн и материали. Някои елементи обаче като например копчетата и ключовете за управление на климатика са взаимствани от Ауди 80.

От техническа гледна точка най-значителното нововъведение е новоразработената предна ос, която спомага за по-доброто управление на автомобила и намалява влиянеито на неравностите по пътя върху управлението. Преработена и задната ос, която сега е по-лека.
Първата генерация А4 е базирана на новоразработената платформа Фолксваген Б5, на която се произвежда и петата генерация Фолксваген Пасат. Основните разлики между двата модела са във външния вид и интериора. Двигателите, скоростите и задвижването са еднакви.

Ауди А4 разполага със серийно предно задвижване. С някои от моторите обаче може да бъде поръчано и quattro задвижване
До 1999 г. има единични промени по дизайна и техниката на автомобила - нови задни светлини, нов волан, ново оформление на уредите на арматурното табло със светодиодно осветление, дистанционното за централното заключване вече работи не работи с инфрачервени лъчи, а с радиовълни, страничните еърбеци влизат в серийното оборудване и др.

Същинският фейслифт е направен в началото на 1999 г. Преработено е шасито, има възможнжст за поръчване на ESP и допълнителни еърбеци sideguard. По-значителните оптични промени включват:

фарове с гладка повърхност (може да се поръчат и ксенонови светлини)
фарове за мъгла, вградени в предната броня
нов дизайн на дръжките на вратите
нов дизайн на мигачите отстрани на колата
броните имат малси вълнообразни вдлъбнатини
промени в централната конзола
бяло осветление на скоростомера
През септември 1997 г. на пазара излиза по-спортният и по-мощен модел S4 (лимузина и комби), а през юни 2000 г. се предлага топверсията на А4 - RS4, която в първата си генерация е само комби. И двата модела са задвижвани от 2.7 битурбо двигател. S4 разполага с 265 к.с., а агрегатът на произвеждания от дъщерната фирма на Ауди quattro GmbH RS4 е преработен от Косуърт и има 381 к.с. S4 и RS4 се различават и оптично от А4 - например по различният дизайн на броните, алуминиевите странични огледала и др. Освен това RS4 е и по-широк. Той е предназначен само за европейския пазар и въпреки първоначалните планове бройката да е само наполовина, поради голямото търсене от него са произведени 6.030 екземпляра.

Коментари

Популярни публикации