Крум Дончев спечели Рали Хърватска


Крум Дончев спечели рали Хърватска 2009, трети кръг от европейския шампионат този сезон. Развръзката в надпреварата стана ясна буквално след изминаването и на последния 15-ти етап, когато Дончев победи прекия си конкурент за първото място – поляка Михал Соловов. Крум триумфира в рали Хърватска за втори път в кариерата си, след като спечели състезанието и през 2001 г.

В последния ден от надпреварата в Загреб по програма екипажите имаха по две преминавания на общо 3 скоростни отсечки, т.е. 6 специални етапа. Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов стартираха сутринта с напълно ревизиран автомобил. Вчера екипажът стъпи на фракция, което доведе до някои щети по колата. За щастие на последния за деня 45-минутен сервиз механиците на тима успяха да отстранят повредите, сменяйки радиатор, скоростен лост и пружини на предни амортисьори.

Така на 30 май екипажът Дончев/Йорданов стартира с етапна победа и започна да топи разликата между себе си и заемащите първо и второ място във временното генерално класиране Фонтана/Касина и Соловов/Баран. В следващите два етапа българите постигнаха съответно втори и трети резултат.

Междувременно, след края на третата за деня отсечка и преди обедния серзиз, Соловов оглави класирането, а доскорошният лидер Фонтана отстъпи на втора място. Крум бе на 19 сек. след водача.

По време на последните три отсечки валя дъжд, но това не попречи на Дончев да спечели всяка една от тях и да се изкачи до челната позиция. На първата стопи 6,1 сек. от преднината на Соловов и същевременно стана втори в генералното класиране. На следващата отне на поляка още 9 сек. Остана финалният етап, преди който Крум изоставаше от водача Соловов на 3,9 сек. Тук обаче българинът отново бе най-бърз и спечели рали Хърватска 2009.

По време на тридневната надпревара българският екипаж измина 742,38 км (265,40 км скоростни отсечки и 476,98 км преход). От общо 15 етапа в 7 от тях Дончев/Йорданов регистрираха най-бързи резултати.
gong.bg

Коментари

Популярни публикации