Гражданин събoри акциза за автомобили

Упорит пловдивчанин накара държавата да се откаже да събира акциз от по няколко хиляди лева върху внасяните в страната мощни автомобили.

От 1 януари 2010 г. колите, които се продават или внасят в България, няма да се облагат с акциз. Това пише в позиция на България по заведено срещу страната ни дело пред съда на Европейските общности в Люксембург. Вчера тя бе одобрена от правителството по предложение на финансовото министерство.

”Да, ще отменяме акциза за мощните коли от 1 януари 2010 г. И за старите, и за новите”, потвърди шефката на дирекция “Данъчна политика” към финансовото министерство Людмила Елкова.

В момента държавата прибира по 700 лв. за нова кола над 163 конски сили плюс 90 лв. за всяка 1,34 к. с. отгоре. За колите втора употреба пък облагането е по 35 лв. на конска сила за тези с двигатели между 163 и 201 к. с. и по 60 лв. за по-мощните.

До предложението за отмяна се стигна след като живеещият във Франция българин Петър Калинчев заведе дело срещу България за надвзет акциз от 2500 лв., обясниха експерти.

През 2007 г. той внесъл в България старо БМВ 530Д, на което бил начислен данък от 4900 лв. Според него той не дължи цялата сума, защото колата е внесена от ЕС.

“Наложеният акциз противоречи на договора за Европейската общност, който регулира общите митнически правила”, пише в изложението на Калинчев до съда.

"Позицията ни е, че след като страната ни към датата на присъединяване не е предявила резерви по отношение на акцизите, не би трябвало да допуска подобно двойно облагане за европейски стоки", обясни адвокатката на Калинчев, Катина Бончева.

Преди да съди държавата в Люксембург, пловдивчанинът обжалвал акта в регионална митническа дирекция в Пловдив и печели делото. Решението му обаче е обжалвано пред Върховния административен съд, който го праща в Люксембург. "Производството пред съда на Европейските общности цели да се даде тълкуване на европейските норми, а не да присъди обезщетение", обясни адвокат Бончева.

"Радвам се, че ще спестим на хората след нас доста пари", бе коментарът на бащата на Петър Калинчев.

Решението на Евросъда вероятно ще засегне автомобили, внесени 2007-2009 г., обясниха експерти. Тогава държавата ще трябва да възстанови акциза, прибран незаконно.

Вчера, веднага след решението на МС, шефът на бюджетна комисия Румен Овчаров и червеният депутат Петър Кънев спешно внесоха предложението за отмяна на акциза в бюджетна комисия. “Събирането ни бе отложено за вторник заради удължаването на парламентарното заседание. То обаче ще бъде прието”, обеща пред “24 часа” Петър Кънев.

Коментари

Tech Geek каза…
'На колела' поздравява пловдинчанина и приветства подобни прояви срещу несправедливости и измами и за в бъдеще . Очакваме в скоро време да бъде изчистен и въпроса със стойностите и плащанията на автомобилните данъци и екотакси ,както и премахване на винетните такси ( с изключение на магистралите ) . Успех и честито на всички , които ще имат възможност да се възползват от промените

Популярни публикации