GM връща заеми на американското правителство


Автомобилният гигант Дженеръл Моторс (General Motors) обяви в понеделник, че започва възстановяването на получените правителствени заеми по-рано от предвиденото.

Макар и да отчете загуби на стойност 1.2 млрд. долара за третото тримесечие, американският концерн е увеличил паричните си резерви до 3.3 млрд. долара, съобщават световните агенции.
От автомобилопроизводителя посочват, че планират да направят първата си вноска от 1 млрд. долара през декември и всяко тримесечие да плащат по 1 млрд. долара, докато не изплатят напълно заема си. Освен това ще връщат по 200 милиона долара на всеки три месеца на канадското правителство, на което пък дължат 1.4 млрд. долара.

Паричните резерви на компанията в момента се равняват на 42.6 млрд. долара.

Американското правителство остана изненадано от намеренията на компанията, при положение, че крайният срок за заемите е през юли 2015 г. В момента то притежава мажоритарен дял в GM, а размера на отпуснатия от него кредит е 6.7 млрд. долара.

Въпреки скорошния благоприятен обрат в автомобилните продажби, Дженеръл Моторс продължава да се намира в трудно положение. За периода 10 юли (датата на изплуването на компанията от дъното) – 30 септември гигантът е записал загуби от 1.2 млрд. долара.

За сравнение най-големите конкуренти на компанията – Форд Мотор и Тойота Мотор, записаха неочаквани печалби за третото тримесечие.
expert.bg

Коментари

Популярни публикации