Как да проверяваме контролните си точки от КАТ?

39 са точките, които всеки шофьор получава заедно с книжката. От тях при нарушения се отнемат определен брой. Как обаче става проверката на останалите точки? Отговорът е ясен - в България нищо не става лесно.
Първо водачът трябва да отиде в КАТ в работен ден и най-важното - в работно време, да се нареди на закономерната голяма опашка, да попълни една молба, да плати определена такса, пак да се нареди на поредното гише и след доста загубено време и нерви да разбере с колко контролни точки разполага. Да не говорим за нелюбезното отношение на служителките в административните звена на Пътна полиция. Всъщност това е наше задължение и едва ли компетентните органи, в случая КАТ, ги интересува с колко проблеми за обикновения човек е свързана една такава проверка.
А е много по-лесно в 21 век, когато електронните комуникации в цял свят са достатъчно добре развити, да се влезе в интернет и с въвеждане на ЕГН и номер на шофьорска книжка, например, да се провери тази информация.

Преди време от КАТ заговориха за подобно улеснение, но до ден днешен са факт само добрите намерения. Все още онлайн системата не е въведена в експлоатация. Към момента такива справки се правят само в административните звена на Пътна полиция по места. Докога ще си мълчим!
Когато стана гафът с издаването на лични карти и паспорти за рекордно кратко време от министерството успяха да въведат електронна справка за издадени и неполучени български лични документи. Това не е никак лошо, но лична карта се вади доста по-рядко. От това следва да се направи изводът, че не е толкова сложно изработването на подобна система и за проверка на контролните точки и респективно улеснение на водачите на МПС.
Отново в сайта на МВР е разработена и система за проверка на фишове. Каква е идеята обаче? Проверка наистина се извършва, но след това системета ви прехвърля на страница, на която можете да потвърдите плащането си през eBG.bg. С други думи - когато става въпрос да ви вземат парите, улесняващи процедури има всякакви, но когато се касае за конкретна информация, която е единствено за улеснение на гражданите - такава услуга няма.
Вестник "АВТОпазар" и mobile.bg подемат инициатива за въвеждане на онлайн система за проверка на контролните точки. Ако това стане реалност, всеки ще разполага с информация колко останали точки има и при намаляване на техния брой ще може да предприеме своевременно действия за възстановяването им. Да не говорим, че е редно освен информация за броя оставащи точки да може онлайн да се вижда дали ако човек има съставен акт, то вече е взето нужното решение и му е наложена съответната глоба, а не отново да се реди на нескончаеми опашки на гишетата в КАТ, само за да му бъде презаверен актът.
В законите пише, че максималният брой контролни точки, които могат да се възстановят, е 13 за период от една година. Ако водачът няма констатирани нарушения за период от две години максималният брой на контролните точки се възстановява автоматично.
Всеки ли обаче е длъжен да помни преди колко време му е наложено наказателно постановление и кога точките са му възстановени автоматично? Не е ли по-лесно да има по-голяма прозрачност на тази информация и тя да може лесно и без бюрократизъм да бъде проверена? Технологичното изпълнение на тази задача едва ли е толкова трудно и скъпо. Въпросът е дали държавните органи имат желание.
Ако сте от хората, които им е омръзнало да се борят с бюрокрацията у нас и искате поне малко да промените системата (или поне да се опитаме), участвайте в инициативата ни, като попълните анкетата. Подписката ще бъде официално депозирана в Министерство на вътрешните работи.

Радослав СЛАВЧЕВ
Източник: Вестник "Авто Пазар"

Коментари

Популярни публикации