Автосалон Париж 2010: BMW

 Един от най- впечатляващите щандове на тазгодишното изложение в Париж несъмнено е този на BMW. Сред всички демонстрирани автомобили, най- силно впечатление прави футуристичната концептуална разработка 6 Series Coupе. Дори ако от компанията не бяха изложили почти цялата си продуктова гама, концепцията би била напълно достатъчна, за да демонстрира “измерението” от което идват автомобилите на баварската марка.




Новото 2+2- местно BMW Concept 6 Series Coupе дефинира по нов начин спортната радост от шофирането и ексклузивността. Прототипът демонстрира класическите качества на едно Купе на BMW, като дългия капак на двигателя, късия преден надвес и ниския силует, както и динамичната линия на покрива. Характерните за автомобила линии се простират по цялата дължина на прототипа, всички елементи на каросерията са оформени като едно цяло. Структурата на каросерията се определя от прецизните линии. Те подчертават и вдлъбнатите и изпъкнали повърхности на каросерията, определяйки естественото спортно излъчване на BMW Concept 6 Series Coupé. 

Сред привличащите погледа детайли на прототипа са и новоразработените LED-фарове. Използваните за пръв път при BMW изцяло LED-фарове осигуряват впечатляващо ярка и бяла светлина и гарантират особено интензивно и прецизно осветяване на пътното платно. Освен това те предлагат и функцията на адаптивните светлини за завой. Захранваните също от LED-източници светлинни пръстени на дневните светлини дават своя допълнителен принос към типичната за марката, уникална визия на предната част на автомобила.

Оформените по типичния за марката L-образен стил задни светлини на BMW Concept 6 Series Coupé осигуряват оптическата връзка между страничните части и задницата на автомобила. Два захранвани от LED-източници светлинни блока осигуряват характерния за BMW нощен дизайн. Този ефект се подсилва и от L-образната форма на долната част на светлините. Мигачите, габаритните и спирачните светлини също се осигуряват от LED-източници на светлина.

Интериорът на BMW Concept 6 Series Coupé се отличава с функционалност, елегантност и ексклузивност. Освен това типичната за BMW и особено важната за едно спортно купе ориентация към водача е реализирана по изключително елегантен начин чрез оформлението на средната конзола. Друг иновативен акцент е свободно стоящия 10,2-инчов контролен дисплей на системата за управление iDrive в средата на арматурното табло. Освен това концептуалният автомобил е оборудван с познатия от серийните модели на BMW и уникален в световен мащаб със своята функционалност Head-Up дисплей. Музикалната наслада на най-високо ниво се гарантира от специално разработената за BMW Concept 6 Series Coupé HiFi-система с висококачествени компоненти на датския специалист по аудиосистемите Bang & Olufsen.

Своя световен дебют на салона в Париж прави и новото BMW X3. Новото поколение на първия Sports Activity Vehicle в този сегмент продължава успешната кариера на своя предшественик, от който бяха продадени над 600 000 екземпляра в целия свят. Новото BMW X3 е със спортно-елегантен дизайн, най-просторен интериор и най-голямата гъвкавост в своя клас. Допълнителният простор в интериора е изцяло за комфорта на пътниците на задната седалка, вместимостта на багажника също е нараснала. Товарното пространство вече може да поеме от 550 до 1 600 литра товари, а благодарение на делимата в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка новото BMW X3 предлага повече място и гъвкавост от всичките си конкуренти в този сегмент. 


При представянето на пазара новото BMW X3 ще се предлага с два модерни задвижващи агрегата. Четирицилиндровият дизелов двигател на новото BMW X3 xDrive20d развива максимална мощност от 135 кВт/184 к.с. Той е по-мощен с 5 кВт от предишния модел, като в същото време средният му разход на гориво при тестовия цикъл на ЕС е намален с 14% до 5,6 литра на 100 км. Новото BMW X3 xDrive35i се задвижва от редови 6-цилиндров двигател с мощност 225 кВт/306 к.с. То е серийно оборудвано с 8-степенна автоматична скоростна кутия. При BMW X3 xDrive20d тази уникална сред конкурентите опция се предлага като алтернатива на серийната 6-степенна механична скоростна кутия. За пръв път автоматичната трансмисия се комбинира с функция Auto Start Stop. При спиране на кръстовище или в задръстване двигателят автоматично се изключва. Когато водачът отмести крака си от педала на спирачката, двигателят отново се стартира.

Новото BMW X3 е серийно оборудвано с постоянно двойно задвижване BMW xDrive, нова система на окачването, възможност за вграждането на система за динамичен контрол на амортисьорите и други. 

Световна премиера отбелязват и две нови модификации, оборудвани с интелигентното двойно задвижване BMW xDrive. При новото BMW 535i xDrive Touring мощността от 225 кВт/306 к.с. на редовия 6-цилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo, High Precision Injection и VALVETRONIC ще се разпределя гъвкаво между предните и задните колела, а при новото BMW 530d xDrive Touring мощта на редовия 6-цилиндров дизел с 180 кВт/245 к.с. ще достига до пътната настилка по същия начин. Тези два модела ще бъдат представени на пазара през пролетта на 2011 г.

Световна премиера е и M спортния пакет, който ще се предлага както за седана, така и за Туринг-модела на BMW Серия 5.


auto-press.net

Коментари

Популярни публикации