Saab подписа споразумение с BMW

Spyker Cars N.V. , собственик на Saab, и BMW Group постигнаха споразумение помежду си – за използването на бензинови двигатели на BMW за моделите на Saab от 2012 година нататък. Дългоочакваната сделка ще помогне на шведите да намалят зависимостта си от предходния си собственик General Motors (понастоящем единствен доставчик на бензинови двигатели за тях). Споразумението бе подписано в сряда от члена на Управителния съвет на BMW AG Ян Робъртсън и от изпълнителния директор на Saab Automobile Ян Аке Йонсон в Тролхатан, Швеция.


Според условията на споразумението от BMW ще снабдяват Saab с 1.6-литрови четирицилиндрови турбо бензинови двигатели, които въплъщават достиженията на баварския производител на автомобили в сферата на икономичността и ниските нива на вредни емисии, комбинирани със система stop-start и система за възстановяване на спирачната енергия. От Saab съобщават, че двигателите ще бъдат пригодени към специфичните изисквания на фирмата.

„Търсим възможности в бъдеще да приспособим тази технология към автомобилите си от следващо поколение”, споделя изпълнителният директор на Saab Automobile Ян Аке Йонсон.

Двата автомобилни производителя не разпространяват детайлна информация по въпроса, но се очаква бензиновите агрегати да бъдат същите като използваните за моделите на MINI. Почти сигурно е, че поне един от тях ще бъде сглобяван в завода Hams Hall на BMW Group във Великобритания. Турбо двигателят с капацитет 1.6 литра ще бъде използван за следващия 9-3 (най-вероятно от 2012 година), както и за новия седан 9-5.

Ян Робъртсън, директор на отдела по маркетинг и продажби на BMW, заявява следното по повод на споразумението: „Нашите двигатели имат ясно предимство пред конкурентните варианти, когато става въпрос за разход на гориво, нива на отделени вредни емисии и ефективност. За нас е удоволствие да доставяме на Saab наши двигатели.

Изпълнителният директор на Saab Виктор Мюлер отбелязва, че и двете компании са отворени към това, да „проучват бъдещи възможности” за партньорство помежду си в тази насока.

Ръководствата и на двата автомобилни производителя на разкриват никакви детайли за съдържанието и финансовата страна на сключената помежду им сделка.

rs-auto.bg

Коментари

Популярни публикации