Трайков vs Лукойл



Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не остана безмълвен и отговори веднага на разпространеното в медиите изявление на „Лукойл”, в което компанията го обвинява в некомпетентност по темата с пазара на горивата.

"Има легитимни въпроси, които държавата може да поставя на компаниите от гледна точка на конкуренцията и пазарна среда", коментира от Брюксел Трайков писмото на Лукойл. "Бих искал първо да чуя техните отговори на въпросите, които аз съм поставил и с удоволствие съм готов да коментирам темите, които визират в писмото си".



Министърът отбелязва, че звучи странно една компания да отправя по подобен начин упреци към министър. „През цялото време говоря за правилата на конкуренцията и свободната пазарна среда, които държавата трябва да осигури. Ако има конкретни сигнали, които трябва да бъдат проверени, това е работа на КЗК и затова правителството се е обърнало към комисията по този въпрос", подчертва Трайков.

Трайков коментира и термина национализация, използван в текста, разпространен от агенцията на Лукойл. „Национализация е произволен звук, който със сигурност не е възникнал в моя речник. Аз говоря винаги за икономическа ефективност, конкуренция и свободна пазарна среда. Ние сме дясно правителство и идеи като национализация по никакъв начин не могат да кореспондират с нашата икономическа политика", категоричен е Трайков. По думите му правителството има една позиция, която е да защитава интересите на гражданите и смята, че има единодушие по този въпрос.
Четете още във вестник Авто пазар

Министър Трайчо Трайков за цените на горивата - видео

Коментари

Популярни публикации