Застраховка Гражданска отговорност поскъпва

Застраховка Гражданска отговорност поскъпва


Задължителната застраховка Гражданска отговорност поскъпва с до 10%. Според Асоциацията на българските застрахователи това се налага заради нарастването на катастрофите, които правят румънските шофьори с купени и застраховани у нас автомобили, а в Румъния обезщетенията са по-високи, съобщи bTV.
По данни на застрахователния бранш „Гражданска отговорност” през 2008 г. е струвала средно 144 лева. Очаква се в края на тази година цената да е около 220 - 225 лева.

Гражданска отговорност – цени за 2012

„Гражданска отговорност” би поевтиняла, ако парламентът отмени задължението всяка кола да има стикер на стъклото за задължителната застраховка. Това би намалило обаче цената едва с 1,50 лева, колкото струва лепенката.

Поставянето на стикери на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на стъклата на колите да отпадне, по подобие на стикерите за застраховка „Каско”. Предложението е на Комисията за финансов надзор, която до края на годината ще представи нов проект за промени в Кодекса за застраховането.
От КФН смятат, че това би намалило цената на застраховката с около 1,50 лева, тъй като толкова струва лепенката. С въвеждането на електронната система за издаване на полиците по „Гражданска отговорност” обаче лепенето на стикери на практика става излишно, защото органите на КАТ ще проверяват в системата дали е сключена задължителната застраховка по регистрационния номер на колата.
Източник: cars.bg

Коментари

Популярни публикации