Китай строи най-дългия мост в света


Китай започна строителството на най-дългия мост в света. Пътното съоръжение ще е 50 километра. Мостът ще свързва провинцията Хуандун с Хонг-Конг и района Макао и ще има форма на звезда с три лъча (наподобява буквата Y). Това съобщава агенция “Синхуа”.

Строителството на моста ще струва на правителството 10.7 милиарда долара. Според плановете, ще бъде завършен към 2015-2016 година. Най-вероятно преминаването по моста ще се плаща. За 20 години експлоатация приходите ще възлязат на около 5.8 милиарда долара, изчисляват експерти.

Част от моста (35 километра) ще преминава над морето. В хода на работата строителите ще насипят два изкуствени острова - единият от страната на Хонг-Конг, а другият - откъм град Хонгбей. Между тях ще бъде прокопан тунел под морското дъно. Това се прави, за да могат голямогабаритните кораби да преминават безпрепятствено.
Конструкцията на моста ще бъде направена така, че да издържа тайфуни и тропически бури. Вятър със скорост до 200 километра в час няма да поклати могъщото съоръжение.

Срокът на годност на моста е 120 години. Движението на колите ще става по три ленти във всяка посока.
mobile.bg

Коментари

Популярни публикации