Spyker и GM постигнаха споразумение за Saab

Saab официално са спасени. от General Motors потвърдиха, че са постигнали споразумение за продажбата на шведската марка на Spyker.

„Днешното съобщение е изключително добра новина за работниците, търговците, доставчиците и милионите клиенти и фенове на Saab по света, както и за General Motors” - заяви вицепрезидентът на GM по корпоративното планиране и алиансите Джон Смит.

„General Motors, Spyker Cars и шведското правителство работиха усърдно и креативно за осъществяването на сделка, която да успее да подсигури бъдещето на уникалната и иконична марка и всички да сме доволни от постигнатия позитивен резултат” - допълни още Смит.


Като част от споразумението от Spyker планират да създадат нова компания, наречена Saab Spyker Automobiles, чието ръководство занапред ще отговаря за шведската марка. Все още има недоуточнени  подробности, свързани с финализирането на сделката, като например получаването на необходимите регулаторни, правителствени и съдебни одобрения. Скоро ще бъдат оповестени и останалите детайли и условия на споразумението.

Понастоящем шведското правителство разглежда условията на транзакцията, както и молбата за гаранция при отпускането на заем на Saab Automobile, изисквана от Европейската инвестиционна банка. Очаква се транзакцията да приключи в средата на месец февруари и тогава да бъдат прекратени предходните действия на Saab, свързани с ликвидацията на компанията.

„По време  на преговорите от General Motors постоянно се надяваха да намерят някакъв начин да не се стига до ликвидацията намарката. Ние работихме с редица страни, включително правителства и инвеститори, и съм особено доволен, че постигнахме положителен резултат, който ще запази работните места на много служители на Saab в Швеция и по света. От General Motors  ще продължаваме да подкрепяме бъдещите планове на Saab и Spyker ”, сподели президентът на Gеneral Motors Европа Ник Райли.
rs-auto.bg

Коментари

Популярни публикации