Китайски Forester

Китайската автомобилна промишленост продължава да прави клонинги на световноизвестни модели. Този път "под ножа" попадна японската фирма Subaru и по-конкретно нейният кросоувър Forester. Клонингът е дело на компанията Yema Auto, която представя автомобила под индекс SQJ6451. Под капака на Yema SQJ6451 се монтират два агрегата - 1.5- и 1.7-литрови бензинови с мощност съответно 97 и 130 к.с.

Разработката на двигателите се приписва на японския гигант Toyota, но не се уточнява дали моторите имат лиценз или отново са нелегално копирани. Що се отнася до платформата, тя също е "клонирана", този път от британския Austin Montego - автомобил, който доста отдавна е спрян от производство.
Интересното е, че нито един от гореспоменатите факти не е потвърден официално. Независимо от това Yema SQJ6451 е готов и ще бъде представен по време на предстоящия автосалон в Шанхай. Продажбата на вътрешния пазар стартира още през месец май тази година, а базовата цена на Yema SQJ6451 е около $8 800.

Както е известно, това съвсем не е първият опит на клониране на автомобили от китайците. Ще припомним, че BMW заведе дело срещу китайците от Shuanghuan, които със своя модел CEO копираха всъдехода X5. Решението на съда обаче не беше в полза на германците и китайския кросоувър получи разрешение за продажба в Италия.
Източник: Вестник "Авто Пазар"

Коментари

Популярни публикации