Рали България започва - Уникално начало на 41 WRC рали „България”

Ако сте от големите натърпеливци и решите да се разходите в „зоната на ралито” между Самоков-Боровец и Долна баня, има какво да видите, дори сега – дни преди състезанието.

В Боровец започват да се появяват признаците, че след няколко дена курортът ще бъде населен така, сякаш е разгарът на зимния ски сезон или е започнало поредното …рали състезание.

Традиционната главна квартира на рали „България” хотел „Рила” навлезе в обичайния си денонощен ритъм. Чакат се само
представителите на „четвъртата власт” – журналистите.

Преди да бъдат уточнени крайните списъци, стана ясно, че през ситната цедка от изисквания и критерии на медийния отдел на FIA са преминали малко над 30 български пишещи братя, приблизително толкова от чужбина и пак толкова представители на електронните медии – радия, телевизии и спортни сайтове.

Разбира се, най-голям е броят на т.нар. „постоянно акредитирани” журналисти – онези, които през целия му сезон следват всеки старт от Световния шампионат. Техните отличителни жилетки ще бъдат лесно забележими. От една страна, защото това е едно от изискванията на FIA, а от друга страна, защото ще бъдат многобройни. Ако трябва да направим обобщение: над 150 акредитирани журналисти за рали „България” – абсолютен показател за интереса към състезанието и към първото за България домакинство на световен кръг.


Пренасяме се в Самоков…

Минавате покрай стадион „Искър” и от оживлението в и около него сигурно ще решите, че е започнал новият футболен сезон.

Нищо подобно! Започнаха последните приготовления за церемониалния старт на ралито – тържественото откриване.

За първи път рали „България” ще стартира от пистата на футболен стадион. Това се прави, за да има достатъчно простор както за състезателите и техните автомобили, така и за публиката.

Тези над 5 хиляди души, които очакваме да пристигнат от София, Самоков и околностите в четвъртък, 8 юли, до 18.30 ч., ще се докоснат до всички асове на световния рали спорт, начело със Себастиен Льоб – шест пъти световен шампион и главен претендент за седма титла. До него ще бъдат големият съперник Мико Хирвонен и голямата звезда от Формула 1, а сега от ралитата – Кими Райконен. 49 екипажа, по предварителни заявки, ще поздравят публиката, а нейни представители ще може да поискат автографи или снимка за спомен от повечето от тях.

Ако за това начало на рали „България” използваме думите „тържествена церемония”, това е напълно обяснимо. Церемония, защото всеки автомобил ритуално ще изкачи специална рампа и с газ ще потегли към маршрута, а „тържествена”, защото хилядите по трибуните ще се радват на духовия оркестър, на певиците и танцьорите.

Елате на стадион „Искър” в Самоков в четвъртък в 18.30 ч., за да се уверите, че поне за няколко дена автомобилната столица на България е точно там!

rallybulgaria.com

Коментари

Популярни публикации