КАТ с масирани проверки за "Гражданска отговорност"


 Масирана полицейска акция ще следи за задължителната полица „Гражданска отговорност”, съобщи шефът на КАТ Алекси Стратиев пред “Дарик”. Той бе категоричен, че ако се установи превозно средство без задължителната полица, шофьорът ще бъде принуден да плати глоба и да направи застраховката. Контролът ще бъде както на място, така и последващ през електронна система. При евентуално пътно-транспортно произшествие, водачът на автомобил без „Гражданска отговорност” поема щетите от джоба си, допълни Стратиев.
„Тези, които нямат „Гражданска отговорност”, след това плащат от собствения си джоб на базата на регресен иск. Тоест спестявайки 100 лв. „Гражданска отговорност” – става въпрос за десетки, стотици и милиони левове, – този некоректен участник в движението ще трябва да ги плати по съдебен път”, каза Стратиев.
От август 2007 г. насам в чужбина са станали 295 пътнотранспортни произшествия с български автомобили, които не са имали автомобилната полица. Най-голямата изплатена щета е в Гърция, когато след катастрофа по вина на български водач загиват четирима души. Изплатени са 2 млн. евро от гаранционния фонд.
Около 70 000 автомобила са без „Гражданска отговорност”, съобщи Атанас Табов, председателят на българското Национално бюро “Зелена карта”. Той предупреди, че ако броят им продължава да се увеличава, страната ни я грози санкция от Европейския съюз. По данни на КФН обхватът на задължителната полица в момента е под 80 процента. Санкцията ни грози при падане под 75 на сто. Застрахователите бяха категорични, че цената на полицата трябва да покрива евентуалния риск и тя ще продължава да расте.
източник : DarikNews

Коментари

Марин каза…
Тук сме си дива Индия :)

Популярни публикации