Passat постави рекорд по икономичност

Повечето водачи искат тяхното превозно средство да е динамично и възможно най-икономично. Изключение правят единствено руските олигарси и арабските шейхове, но те са далеч от средностатистическия собственик на автомобил.

Точно затова, а и с цел намаляване на вредните емисии, изхвърляни от колите в атмосферата, автомобилните компании се стремят да правят възможно най-икономичните агрегати. Нов световен рекорд по изминато разстояние с един резервоар беше постигнат с Volkswagen Passat.


За да бъде признато постижението, автомобилът не трябва да има никакви изменения от стандартната си екипировка. Рекордьорът е именно такъв. Става дума за Volkswagen Passat BlueMotion, под капака на който е монтиран скромен 1.6-литров дизел с мощност 105 к.с.

В стандартното оборудване на автомобила има и разни екоекстри, като система start/stop, аеродинамичен пакет, гуми с ниско съпротивление и трансмисия с удължени предавки. Резервоарът на Passat-а е 77 литра и е напълнен догоре.

Така комплектован, този автомобил е успял да измине без презареждане разстояние от 2 456 километра, което прави среден разход от 3.14 литра на 100 километра пробег. Каталожните данни за средния разход на този Passat са 4.4 л/100 км.

Естествено, пробегът се провежда в практически лабораторни условия, защото за целта е избран абсолютно равен път, а средната скорост на автомобила е 72 км/ч. По време на изпитанието не е имало никакъв трафик от автомобили, но все пак постижението заслужава уважение.

Вестник "Авто Пазар"

Коментари

Бунт каза…
Е тея разбиха. Голяма кола със среден разход 3.2 литра е наистина рекорд

Популярни публикации