Правителството се обяви против дневната винетка

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев се обяви срещу решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че сегашната винетка поставя потребителите в неравностойно положение.
От комисията заявиха, че цената на винетките е дискриминационна, тъй като хората, които ползват месечни или седмични стикери, плащат много повече, отколкото тези, които си купуват годишни винетки.
Практиката в Евопейския съюз е такава, че цената на месечният винетен стикер в дадена страна не трябва да надвишава 10% от сумата на годишната винетка. У нас обаче това не е така. За седмичните и дневни стикери в Европа съотношението е съответно 5% и 2% от цената на годишната.



В момента у нас дневни винетки не се продават, а цените на месечни и седмични са 35 и 10 лева съответно. По силата на европейските практики при цена на годишната винетка от 67 лева, месечната и за седмичната би трябвало да струват 6.70 и 3.35 лева.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) внесе доста основателно предложение в България да започнат да се предлагат и дневни винетки. Ако се спазят горепосочените европейски практики, дневният стикер би струвал 1.34 лева.

Освен това не е редно годишните винетки да са с фиксиран краен срок. Би следвало те да важат за срок от една година - от датата на закупуване до същата след една година. Това са част от предложенията на КЗД, които обаче правителството счита за неоснователни.
четете още в : mobile.bg

Коментари

Популярни публикации