Министър Трайков в спор с шефа на Лукойл България Валентин Златев

Валентин Златев: Моите постоянни разходи съществуват и вместо да ги разнеса върху 7 млн. т., аз трябва да ги разнеса върху 5 и естествено това оскъпява нещата
Министърът на икономиката Трайчо Трайков и изпълнителният директор на "Лукойл" Валентин Златев влязоха в спор за цените на горивата у нас.

Това се случи на пресконференцията след среща на правителството с браншовите организации на превозвачи, на производителите и на вносителите на горива.

В отговор на въпрос дали е обсъждана възможността цената на горивата да бъде намалена за сметка на печалбата на "Лукойл", Трайков заяви, че не може държавата да каже на частно предприятие какъв да е размерът на печалбата му.



Ако той обаче е много висок, при един нерегулиран пазар, би трябвало останалите доставчици да могат, възползвайки се от тази висока норма на печалба, с по-малка норма да внасят и така да се свали цената чрез действието на пазарните механизми, каза министърът.

Той отбеляза, че производствената цена на горивата у нас е висока спрямо останалите страни от ЕС, а горивата са с най-нисък акциз с изключение на Литва.


четете още във Вести

Коментари

Популярни публикации