Протестите срещу високите цени на горивата ще продължат

Поредният протест срещу високите цени на горивата започна в София в 15 ч. По около 50-60 автомобила с по само един човек вътре тръгнаха от сборните места
Точно в деня на четвъртия протест срещу високите цени на горивата "Лукойл" увеличи цената на бензина на едро и дребно.
В началото на тази седмица изтече едномесечният мораториум върху поскъпването на горивата, договорен между финансовият министър Симеон Дянков и шефа на "Лукойл" Валентин Златев.
Бензин А95 през месеца струваше 2.37 лв. за литър. Днес обаче вече се продава 2.41 лв. за литър.
Цената на едро се увеличи на 2.34 лв. за литър, вместо досегашните 2.28 лв. Повишението е значително - с 2.79%.
Дизелът засега остава с непроменена цена - 2.46 лв. за литър на дребно.



Съюз СИЛА отново ще организира протест в цялата страна срещу високите цени на горивата на 28 април.Не се отказваме от протестите, защото цените на горивата са нереални в сравнение с доходите, каза заместник-председателят на организацията Чавдар Здравков по БНТ.
Според него КЗК трябва да направи проверки на ценообразуването, защото печалбата на вносители и производители е прекалено голяма. Искаме адекватна работа на КЗК, да се освободи пазара и да има реална конкуренция, както и да се либерализира вносът на гориво, настоя той.
Здравков отрече зад протестите да стоят политически сили. Имаме анонимни дарения, 1000 шапки ни подари един бизнесмен от Плевен, от две печатници ни разпечатаха листовки, но няма нищо партийно, уточни той.
Според икономиста от „Отворено общество” Георги Ангелов КЗК е независим орган и трябва да направи забележка на държавата, защото е въвела ограничения на вноса.
Мораториумът изтече: От днес цените на горивата са “размразени”.
Ефектът от мораториума върху цените на горивата, за който се договориха правителството и „ЛУКОЙЛ” е двупосочен, но настана някакво успокоение.
Това коментира Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи пред Информационна агенция КРОСС, след като вчера беше последния ден, за който най-големият производител на горива пое ангажимент да не вдига цените.
Според него обаче няма как да бъде задължена частна компания да продължава мораториума, а кога ще скочат цените не може да се прогнозира. Решението с високите цени ще е това, което обяви правителството, когато мерките влязат в сила, коментира Лалов.
Той смята, че проверка от страна на КЗК на фирмите на пазара на горива никому не е излишна. Нека де се проверят нещата, всичко се случва, не мога да кажа има или не картелно споразумение, защото други хора дават становище за това. Най-същественото е свободната конкуренция, нещо което казваме от години. Има ли свободен внос пазарът се регулират сам, заяви Лалов.



Информационна агенция “КРОСС” / Вести

Коментари

Популярни публикации