Wikileaks: Защо GM не продаде Opel на Русия?

Wikileaks: Защо GM не продаде Opel на Русия?
Вестник "Авто Пазар"


Секретни данни, публикувани на сайта Wikileaks разкриват загадката, защо не се стигна до сделка между General Motors и руската Сбербанк за покупката на Opel. Ще припомним, че преди две години американски и руски дипломати проведоха среща, на която беше постигнато предварително споразумение за продажбата на Opel.



Даже руските власти потвърдиха успешното споразумение на най-високо ниво, но изведнъж сделката беше провалена. Причините тогава, така и не станаха ясни. Официалната версия на руснаците беше, че те са претърпели огромни финансови загуби заради различните разработки и експертизи около проекта.

Стигна се до там, че Сбербанк получи компенсация в размер на 13 млн. евро. Каква обаче е била причината за разваляне на сделката? След първоначално подписаните документи, от руска страна са започнали всевъзможни поправки по договора, които не са се понравили на GM.

В частност се е появил риск за придобиване на патентите за технологиите на Opel, които патенти е можело да попаднат в ръцете на руските автомобилни производители. Видимо немците са усетили заплаха за това, че руснаците ще оставят немските заводи на марката в криза, а ще вземат само секретните разработки и чрез тях ще вдигнат собственото си авто производство на крака.

Концернът General Motors се е опитал да застави руската страна да се върне към първоначалните договорки, но явно не е успял. Освен това малко след въпросните преговори ситуацията на световните пазари започна да се подобрява и най-вероятно, от GM са видели нови изгоди от задържането на марката Opel в свои ръце.

Коментари

Популярни публикации