Мерцедес, Фолксваген и Порше инвестират в завод край Видин

Автомобилните гиганти Мерцедес , Фолксваген и Порше ще инвестират в нов завод и логистичен център край град Видин

завод Мерцедес Видин


Нов завод за автомобили и части на Мерцедес ще бъде построен край Видин, а инвестицията ще бъде направена от немските автомобилни гиганти Мерцедес, Фолксваген и Порше.
Решенитео на автомобилния концерн от Щутгарт да строи край видин е част от политиката на Дунавската стратегия, която обединява усилията на държавите и в частност общините по поречиенто на река Дунав. Това решение е било улеснено и от факта, че най-големият инфраструктурен проект в България и един от най-големите на Балканите в лицето на Дунав мост 2 ще бъде завършен и пуснат в експлоатация в рамките на няколко месеца.

Така град Видин ще се превърне в един от най-големите логистични центрове в страната и с ключово значение за развитието на региона. В проекта за изграждането на автомобилен парк, включващ заводи на Мерцедес най-вероятно ще се включат и автомобилните гиганти Фолксваген и Порше, като се очаква тяхната дейност да е насочена основно към производстовото на части, както и логистични дейноси за готови продукти на авто производителите. Въпросният автопарк най-вероятно ще бъде изграден в района на настоящата Свободната безмитна зона, в максимална близост до пристанище Видин и Дунав мост 2.

Обновена (2018): За съжаление пдобен проект все още не е реализиран, а разочарованието у видинчани от поредния реализиран проект е огромно. Дано в близко бъдеще някой от големите автомобилни гиганти ни зарадват с решение да инвестират в този прекрасен логистичен регион.

Коментари

Това е страхотна новина. Регионът има нужда от развитие и популяризиране, а отварянето на такъв завод ще допринесе и за двете. Особено сега след отварянето на Дунав мост 2. Да се надяваме, че това би донесло възможността да подменяме частите на колите си на по- достъпна цена, сега когато ще се произвеждат на наша територия.
Тихомир каза…
Малко късно попадам на тази новина, но това наистина е страхотно. Първо, защото VW е любимата ми марка и второ, регионът е наистина западнал, а има много прекрасни кътчета около и в самия него.
Ако това стане реалност, ще помогне доста за локалната икономика :)
Кристиан каза…
Един от най-големите плюсове на града, който дава работа на много хора.

Популярни публикации